Friday, 31 January 2014

Ekcéma háztartási segélycsomag- és működik!!!

Amit mindenkinek otthon kellene tartania, ha van ekcémás a családban


Már korábban írtam a kecsketejes szappan áldott hatásairól. Mind a mai napig nagy becsben tartjuk, mert amióta használjuk nemigen jött ekcéma elő a családban. pedig ekcémás gyerek akad bőven :).
Korábbi bejegyzésemet viszont módosítanom kell, mert van, mikor előtűnik. A nagyobbiknál a nyáron az uszoda 'jótékony' vize miatt, amibe nemakaromtudnimilyenanyagot raknak. A kisebbiknél pedig més sajnos nem iserült megfejteni az okát. Az örvé más is kicsit és rosszabb is. Sajnos.
Szegény gyermek, mivel nem vittem a szteroidos krémek hamar- eredményt- hozó világában, elég sok mindent bevállalt. Fürdött már parajdi sóban, kecsketejben, esővízben stb...eddig a jó zsíros kecsketej hozott némi enyhülést, gondoljunk csak a szappanra. Természetesen ha a szappan is jó, a kecsketej maga is tökéletes. De sajnos nem múlt el.
És akkor jött A KRÉM. Nagybetűvel kell írnom, az ászok ásza.
SHEAVAJ HAB ligetszépe olajjal.

Nincs mit takarni, két tökéletes ekcéma ellenszerrel van dolgunk, szteroidok nélkül. Lássuk az összetevőket.
Sheavaj
Mint a mi Tokajink, ez is csak egy kis területen terem, bár afrikai méretben ez 300-500 km-t jelent Ghána, Togo környékén a sheafa (Vitellaria paradoxa), francia nevén karité termése.
A fa csak 15-20 év után kezd teremni és ennek egy fontos következménye van: nem éri meg ültetvényeken termeszteni, vagyis csakis és kizárólag vadon terem. Ennél fogva a helyi közösség gyűjti, kézzel dolgozza fel. Afrikai rituálék része, amit szegény vőlegény ken a mellkasára, hogy a mennyasszony szülei általi korbácsütéseket könnybben viselje, sebei gyorsabban gyógyuljanak. De használják még téglába keverve építőanyagként, mert úgy gondolják, erős és furcsa szaga távoltartja a termeszeket.
Egyébként a sheavaj alapvetően a nőknek ad munkát, ők készítenek belőle vajat, viszik a piacra és adják el. Megvásárlásával az ő függetlenségüket segítjük.
A sheavaj tehát a fent említett okokból rendkívül tiszta, mentes mindenféle tömeggyártástól és termeléstől. Gyógyászati hatásai között az egyik legjelentősebb az ekcéma elleni krém, sheahab amit én is készítettem. Hozzá kell azonban tennem, hogy előfordul, hogy minden ekcémásnak más és más segit. Megéri azonban adni neki egy esélyt. Különösen azért, mert a család többi tagjának is kíváló. Száraz, töredezett hajra balzsamként, éjszakai, zsíros, tápláló krémként.
Ligetszépe olaj

Egy másik áldás ekcéma ellen. Mindkét összetevő már magában is ekcémára javasoltak, hát még együtt igazi 'multiplikátorok'. A ligetszépe olajnak magas a gamma-linolénsav és esszenciális savakban, amiket a szervezet nem tud előállítani és szükség van rá a sejt és test működésben. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, kutatások alátámasztják a kóros sejtburjánzás elleni hatékonyságát. Nagyon jó a csecsemőknek bőrkiütés ellen, amit én is alá tudok támasztani. Csináltam már egy ugyanilyen krémet zink- oxiddal és azt használtam a babám bőrére.
Ez a változat viszont zink-oxid mentes kizárólag a többi testfelületre és anyukám éjszakai arcára :)